Много истории събрахме“ при  гостуването на сутрешното ни Радиокафе“ в

...
Много истории събрахме“ при  гостуването на сутрешното ни Радиокафе“ в
Коментари Харесай

Владимир Джамбазов за концерта с Рут Колева и как различните жанрове си стискат ръцете“

Много истории „ събрахме “ при  гостуването на утринното ни „ Радиокафе “ в зала „ България “ и в този момент ви ги описваме тъкмо, когато би трябвало.
Тази вечер от 19 часа е концертът на Рут със Софийската филхармония и тъкмо за това приказваме с Владимир Джамбазов, който е съветник по креативната и интернационалната активност на шефа на концертен комплекс „ България “ Найден Тодоров .
Владимир Джамбазов
познава доста добре оркестъра, прекарал е в него целия си умишлен музикален живот. Но акцентът в този момент е фактът, че той е създател на аранжиментите и оркестрацията на песните на Рут Колева, той и ще дирижира Софийската филхармония тази вечер. Концертът e озаглавен Confidence.Truth и на него ще бъдат показани песни и от предния албум на Рут (също с присъединяване на музикантите от Софийската филхармония) и много от новия албум – общо над 20!

Концертът е част от една поредност този сезон - „ Извън петолинието “ – споделя Владиммир Джамбазов, - в която жанровете си „ стискат ръцете “. Това не е нещо ново – нито за Софийската филхармония, нито за огромните оркестри по света, само че тази симбиоза ражда красиви резултати. И уголемява публиката – прибавям аз и тук гостът ни си спомня по какъв начин на предходния концерт на Рут Колева с филхармонията преди две години извън остана аудитория за още една зала „ България “. Така че да, може пък тези хора да дойдат още веднъж на концерт, а пък събития като това дават опция на тези, които обичат класическата музика, да „ нададат ухо “ към това, което се случва в другите жанрове, тъй като хубава музика има във всички жанрове, а белегът за това е дали доближава до душата на слушателите – разсъждава Владимир Джамбазов и си спомня по какъв начин самият той като студент е минал през по-свободните стилове и по тази причина през днешния ден се усеща комфортно, правейки версиите на песните със симфоничен оркестър.  Снимка

Работата с Рут доста му харесва – може да е факсимиле, само че с нея в действителност се работи елементарно. Познаваме се от няколко години – почтена, открита и което е доста значимо – непрекъснато се развива. Много космополитна , не знам дали всички знаят, че Рут е печелила стипендия от фондацията на Стиви Уондър и е учила в Лос Анжелис, а също по този начин е следвала медии и връзки в Холандия, тъй че несъмнено е ерудиран човек, който познава нещата във всичките им аспекти.

Говорим с Владимир Джамбазов и за цялостната идея на срещата на рок/поп/соул или аренби със симфоничния оркестър и по какъв начин дадена ария става „ обемна “ и той дава образец с Оceans, която след оркестрацията „ блестна, осмисли се ... въобще когато има „ симфонична жила “, песента става друга – внимателно добавя Джамбазов.

Чуйте целия диалог – за това по какъв начин младите в оркестъра (които към този момент са повече) по-лесно възприемат работата с другите жанрове, само че и по какъв начин някои от „ по-старите “ са били страхотни в това отношение (Влади Джамбазов съответно си спомня за тромбониста Петър Попов); за работата на Софийската филхармония със международни звезди като Стинг (който си ги „ взима “ и за концерта в Букурещ) и за всички, която ще се появят на сцената тази вечер.

Очаквайте идната седмица втората част от изявлението с Владимир Джамбазов – за Филхармоничното общество на Софийската филхармония.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР